IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

04 November 2009

Sepatutnya begini...

Perogol kena hukum sula

RIYADH: Sebuah mahkamah rayuan di Arab saudi menyokong hukuman pancung dan sula yang dijatuhkan ke atas seorang lelaki berusia 22 tahun, selepas dia didapati bersalah merogol lima kanak-kanak dan membiarkan seorang daripadanya mati di padang pasir. Akhbar Okaz melaporkan, lelaki terbabit ditahan awal tahun ini selepas seorang budak lelaki berusia tujuh tahun, membantu polis menjalankan siasatan. “Kanak-kanak yang dibiarkan sehingga mati di padang pasir selepas dirogol itu berusia tiga tahun,” lapor akhbar itu.

Kumpulan hak asasi antarabangsa sering menuduh kerajaan Arab Saudi melaksanakan undang-undang yang kejam termasuk memenggal pembunuh, perogol dan pengedar dadah di khalayak ramai. Setakat ini kira-kira 40 orang sudah dijatuhi hukuman terbabit. Di Arab Saudi, hukuman sula, bererti mayat pesalah akan diikat pada tiang kayu untuk tontonan umum, selepas hukuman pancung dilaksanakan. - Reuters/ bharian.com.my

kucing-sepatutnya inilah hukuman untuk si perogol dan si haruan makan anak.Tiada ulasan:

Catat Ulasan