IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

03 Ogos 2009

KAYANYA ORANG KELANTAN!!

Janda Jutawan. Siapa nak kahwin dengan Aishah boleh 'tander' sekarang. Perlu jaga dua orang anak sahaja.

Waduh-waduh kaya juga yea jadi ADUN Kelantan. Hendak jadi ADUN pun senang, tak perlu belajar tinggi. Tak pandai membaca pun boleh jadi ADUN Mani Urai!!!
Bercakap fasal takdir, kalau ADUN PAS misalnya Wan Ismail Jusof menjadi jutawan kira tambah tolak sebab takdir juga. Betul ke abe MIE kata Ustaz Wan kita ini mempunyai wang yang banyak selain isteri yang ‘banyak-banyak’?
Kalau tak betul masakan bekas isterinya menuntut nafkah dari mantan suaminya sebanyak RM3 juta. Brother, tiga juta duit Malaysia bukan Bath dari Thai atau money-money dari Indonesia.
Bayangkan kita melihat kesusahan yang dialami oleh adik SPM20A, Nik Nur Madhihah yang hanya makan kepala ikan kering dan sebiji telur yang dibahagi dengan adik-adik lain setiap hari.
Begitu juga saudara-mara dan jiran-jiran Madhihah, hidup di rumah beralaskan atas daun kelapa atau zink yang berlubang menunggu sahabat hujan dan panas setiap saat. Susahkan, adakah itu berpunca daripada wang Petronas atau kegagalan pentadbiran PAS membawa reformasi ekonomi pada rakyatnya sejak sekian lama?
Kita salahkan takdir aje, senang cerita. Sama juga kita salahkan Allah sebab suruh kita jadi orang miskin.
Menurut sumber, Wan sebenarnya seorang jutawan hasil tender-tender balak di Kelantan sejak 10 tahun yang lepas. Bukan Wan seorang, malahan beribu ADUN dan penghulu, penggawa, AJK PAS, iman masjid dan EXCO PAS ada ‘nama’ dalam sebarang projek pembalakan di Kelantan. Kalau begitu orang Kelantan boleh disenaraikan sebagai penduduk terkaya di Malaysia jika diagihkan wang mereka semua ini dengan purata penduduknya!!!
Menurut sumber itu lagi, Wan mengambil tender balak dan setiap tender itu dia akan memperoleh komisen yang agak lumayan. Tok Guru tak kisah sebab itu komisen bukannya rasuah. Kalau dalam UMNO, komisen pun dikatakan rasuah.
Misalnya 10-25 peratus daripada keseluruhan hasil yang ditenderkan. Kalau RM50 juta nilai balak, jadi Wan mampu memperoleh lebih RM10juta dengan hanya memegang kertas dan pen sahaja. Yang bekerja ialah pekerja Indonesia dari kaum Lombok dan Madura, manakala tokehnya pula orang Cina dan India dari Singapura.
Apabila ditanya peguam isterinya Siti Aishah kenapa menuntut sebanyak RM3 juta dalam kes tuntutan mutaah, dia memberitahu mantan suami Aishah seorang yang kaya dan banyak duit. Tiga juta bukannya banyak kalau hendak dilihat semua wang yang dia tanam dalam bank dan pendapatan yang diperoleh pada setiap tahun.
Wah! hebat juga tuntutan nafkah Siti Aishah dari Kemboja. Sudahlah kahwin import kat luar negeri , senang-senang orang Kemboja dapat kerakyatan pula tu.
Bukan itu saja, bahkan seluruh ahli keluarga Siti Aishah pun kini menunggu menjadi warga Malaysia. Selepas menjadi warga Malaysia, mereka semua mahu hidup kaya di Kelantan dengan senang- lenang. Tak perlu bawa lori pasir atau membawa lori balak sebaliknya hidup bagai cendawan atas kekayaan Wan.
Kata Aishah, dia menuntut wang sebanyak itu untuk menyara dua orang anaknya. Agaknya anak Aishah makan daging unta setiap hari sebab hendak habiskan RM3 juta tu kira banyak.
kucing-sehari, kadang kala tak makan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan