IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

03 Ogos 2009

CERAMAN PERDANA sempena ISRA' MIKRAJ


Semalam kucing dan isteri berkesempatan untuk mendengar ceramah perdana isra' mikraj kat dataran kulim. Penceramahnya ialah Yg Berbahagia Ustazah dato' Siti Nor Bahyah bt Mahmood. Ramai jugak la yang datang, Ustazah nor bahyah kata dalam 20,000 yang datang termasuklah kasut selipar, kereta, mota dan semua makhluk Allah yang ada bersama (dalam 2,000 adalaaa..)


seronok dengar ceramah beliau, kejap semangat, kejap tegas, kejap sedih, kejap mendayu-dayu...apa pun kucing suka bila ustazah selalu berpantun..


Bukan senang nak dengaq dan melihat ustazah siti nor bahyah dari dekat...tu sebab ramai yang sanggup berdiri malah ada yang bawak anak kecil bersama...


semasa bertugas di langkawi dulu, kucing pernah uruskan program ceramah ustazah siti nor bahyah...beliau merupakan orang yang cukup lemah lembut, manis dan suka tersenyum dan ketawa..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan