IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

29 Jun 2009

Bakal Sultan dan Sultanah yang berjiwa rakyat


KUALA LUMPUR - Tiga anakanda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menyertai larian Kids Dash, program sampingan dalam perlumbaan larian Standard Chartered KL Marathon 2009 di Dataran Merdeka di sini semalam.
Puteri sulung Tuanku Mizan, Tengku Nadhirah Zahrah, 12, mengambil bahagian dalam kategori 3 Kilometer (KM) dan dua lagi anakanda Seri Paduka, Tengku Muhammad Muaaz, 8, dan Tengku Fatimatuz Zahra, 7, mengambil bahagian dalam kategori 950 Meter yang disertai oleh lebih 500 orang kanak-kanak.
Tuanku Mizan dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah turut berangkat ke Dataran Merdeka untuk memberi sokongan.
Keberangkatan Seri Paduka berdua pada pukul 8.30 pagi itu disambut oleh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.
Ketiga-tiga anakanda Tuanku Mizan berjaya menamatkan larian tersebut mengikut kategori yang disertai.


kucing-inilah yang dikatakan pemerintah yang berjiwa rakyat. Bukan calang-calang anak-anak raja yang mahu bersama-sama dengan rakyat jelata. Kalau nak melentur buluh, biarlah dari rebungnya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan