IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

29 Jun 2009

periksalah duit anda betui-betui


KUALA LUMPUR - Seorang pemandu tidak menyangka wang RM50 yang dikeluarkan dari mesin pengeluar wang automatik (ATM) kira-kira sebulan lalu mempunyai keunikan tersendiri.
Arif Mohd. Hanafiah, 49, dari Bandar Tasik Selatan di sini berkata, ketika kejadian dia baru mengeluarkan wang sebanyak RM1,000 di sebuah bank di sekitar Ampang Point di sini.
"Seperti biasa, setiap kali selepas mengeluarkan wang, saya akan mengira semula wang itu bagi mengelak berlaku kesilapan.
"Bagaimanapun, saya terkejut apabila mendapati salah satu daripada 20 keping wang RM50 itu agak berbeza berbanding dengan yang lain," katanya di pejabat Kosmo! di sini semalam.
Arif memberitahu, antara ciri unik wang itu ialah tandatangan Gabenor terletak di penjuru bawah kiri berbanding wang biasa di bahagian tengah di samping saiznya yang agak kecil.
"Tulisan jawi yang bermaksud Bank Negara Malaysia di bahagian belakang juga jelas berbeza kerana mempunyai huruf 'ya' dan huruf 'ka' di samping tanda 'hamzah' di atasnya.
"Apabila saya teliti lagi didapati permukaan wang tersebut agak merah sedikit dan hologram yang menunjukkan wajah Yang di-Pertuan Agong pertama juga agak berbeza," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan