IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

30 Jun 2009

NILAI PEMAIN BOLA SEPAK KITA..

Macam biasa, kucing selalu belek-belek akhbar thesun.co.uk untuk mengetahui perkembangan terbaru bolasepak dunia. Terbaru, Samuel Eto'o kata, gaji 250ribu seminggu tak cukup!!Tambahan lagi dia mintak 12juta pounds untuk tandatangan kontrak ajer!! ulang suara TANDATANGAN KONTRAK AJERR!!!!
HEBAT!!!HEBAT!!!HABAT!!!
Pada pandangan kucing, dia memang berhak untuk minta sebegitu kerana dia seorang pemain yang hebat!Masakan Real Madrid sanggup berbelanja lebih 145 juta pound hanya untuk memiliki KAKA dan Cristiano Ronaldo!
Tetapi, sejauhmana nilai pemain bolasepak kita??!!!

Ada kawan kucing, kata kalau nak jadikan bolasepak di negara kita hebat, kita mesti ada idea yang gila-gila!

Makcik kucing suka kumpul majalah lawak dari zaman dia sekolah dulu, hingga la ni. Minggu sudah, kucing ada terbaca majalah Gila-Gila keluaran September 2007.
Kalau mahu bolasepak kita disegani di seluruh dunia FAM bolehlah cuba tip-tip yang disenaraikan di bawah ini:-
-Bagi latihan yang berat-berat sikit
-Badan mesti tegap, sasa, ganas
-Dari rebung lagi kena bentuk
-Cari pemain, jurulatih dan penggiat sukan bolasepak di serata ceruk kedai kopi. Ramai yang bijak pandai di situ.
-Bagi mereka makan segala pil, kopi, teh dan serba mak nenek Tongkat Ali banyak-banyak.
-Hantar yang berbakat ke luar negara. Mak bapak pun kenalah bagi semangat pada anak-anak.
-Sekiranya berjaya merangkul kejuaraan di peringkat tertinggi, berilah gelaran yang best-best. Datuk ke, Panglima ke..
-Panggil pemain-pemain terbail luar negara main di sini, bayar gaji mahal-mahal, nak lagi best bagi warganegara terus.
-Cari pemain yang betul-betul cintakan bola, sayangkan negara, bukannya kerana gaji semata-mata.
-Pemain mesti kalis kutuk.
-Main bola bukan sekadar dengan kaki tapi kena pakai otak jugak.
-Andai kata dapat score sebijik, pakat-pakatlah berkerumun di pintu gol sendiri.
-Mintalah bantuan bomoh kita yang mengaku hebat-hebat belaka.
-Saling tegur menegur untuk kebaikan bersama. Jurulatih tegur pemain, pemain tegur jurulatih, pemain tegur pengurusan..(boleh ke?)
-Ambillah peluang untuk jadi tuan rumah piala dunia walaupun mungkin dibelasah berdozen-dozen.

kucing-teringat, nilai BOBBY PIAN hanya RM1 aje..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan