IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

28 April 2009

Durian runtuh untuk pemain Kelantan..

KOTA BHARU - Biarpun kalah, namun pemain Kelantan tetap mendapat durian runtuh apabila pihak pengurusan Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) memperuntukkan sebanyak RM200,000 sebagai ganjaran kepada mereka kerana mencipta sejarah melayakkan diri ke perlawanan akhir Piala FA Sabtu lalu.
Ganjaran tersebut meliputi 'pakej melancong sambil belajar' selama 13 hari ke London, Liverpool dan Manchester, England, wang saku dan bonus.
Ia juga sebagai suntikan semangat untuk memastikan pemain menamatkan kemarau kejuaraan selama 39 tahun yang kali terakhir Kelantan memenangi kejohanan berprestij pada tahun 1921 ketika Piala HMS Malaya diperkenalkan.
Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa berkata, habuan itu diberikan kerana para pemain serta pegawai persatuan tersebut telah berjaya mentransformasikan bola sepak Kelantan Sabtu lalu.

kucing-Tahniah dapat pi Old Trafford. Kirim salam kat cr7, wr10, berbatov..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan