IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

25 April 2009

ROSSI DI PETAK HADAPANMOTEGI (Jepun): Sesi kelayakan rasmi bagi perlumbaan motosikal Grand Prix di Jepun terpaksa dibatalkan berikutan hujan lebat, hari ini. Sehubungan itu, petak perlumbaan pelumba untuk hari esok ditentukan berdasarkan catatan masa daripada dua sesi latihan bebas yang diadakan Jumaat dan hari ini. Berikut adalah kedudukan petak perlumbaan Grand Prix Jepun untuk edisi 2009:

MotoGP: 1. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) 1:48.545
2. Casey Stoner (AUS/Ducati) 0.056 3. Jorge Lorenzo (ESP/Yamaha) 0.420 4. Chris Vermeulen (AUS/Suzuki) 0.837 5. Colin Edwards (USA/Yamaha) 1.152
6. Loris Capirossi (ITA/Suzuki) 1.435 7. Andrea Dovizioso (ITA/Honda) 1.485 8. Marco Melandri (ITA/Kawasaki) 1.578 9. Toni Elias (ESP/Honda) 1.664 10. James Toseland (GBR/Yamaha) 1.797 11. Dani Pedrosa (ESP/Honda) 1.846 12. Nicky Hayden (USA/Ducati) 1.848

Tiada ulasan:

Catat Ulasan