IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

21 Julai 2009

1.3 billion orang tua pada 2040


WASHINGTON: Penyelidik Amerika Syarikat meramalkan kadar populasi penduduk tua dunia akan bertambah dengan pantas hingga bilangan golongan itu buat pertama kalinya mengatasi kanak-kanak. Penduduk tua juga akan meningkatkan kos pencen dan penjagaan kesihatan, memaksa peningkatan dalam perbelanjaan umum yang boleh memperlahankan pertumbuhan ekonomi negara kaya dan miskin. Bilangan orang berusia 65 tahun dan ke atas mencecah 506 juta orang pada pertengahan 2008, kata Biro Bancian Amerika.

Angka berkenaan dianggarkan meningkat dua kali ganda kepada 1.3 bilion menjelang 2040, meliputi 14 peratus daripada seluruh penduduk dunia. "Orang berusia 65 tahun ke atas akan mengatasi kanak-kanak di bawah usia lima tahun buat pertama kalinya dalam sejarah," kata laporan Kevin Kinsella dan Wan He dari biro berkenaan. "Penuaan menjejaskan setiap negara di dunia," kata Richard Suzman dari Institut Penuaan Kebangsaan yang membuat laporan itu.
"Negara membangun dan maju mempunyai perbezaan tersendiri tetapi faktor penuaan global mengubah keadaan sosial dan ekonomi dunia dan memberi cabaran tersendiri." Laporan itu mendapati, mereka berusia 80 dan ke atas lebih cepat meningkat bilangannya di kebanyakan negara. Secara global, penduduk tua ini meningkat sehingga 233 peratus antara 2008 dan 2040. - Reuters


kucing-la ni umoq kucing 3..tutttt!! 2040 nanti, berapa ek? termasuk dalam jumlah kat atas kot!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan