IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

20 Oktober 2009

Inilah ikon bola sepak SEPANYOL..
Raul mahu terus cipta sejarah di Real Madrid
Jika di England kita ada Ryan Giggs, di Italy ada Del Piero, di Peranchis ada Zidane, di Jerman ada Oliver Khan, di Portugal ada Cristiano Ronaldo tetapi di Sepanyol, pada pandangan kucing, inilah ikon bolasepak terkemuka, Raul Gonzalez. Sepanjang 15 tahun lalu, bintang kelab bola sepak dunia datang dan pergi di Real Madrid tetapi wira tempatan, Raul mengatasi mereka dengan lebih lama.
Penyerang berusia 32 tahun itu turut mencatat satu lagi helaian sejarah Sabtu lalu dengan menjadi pemain utama sepanjang masa dengan perlawanannya yang ke-711, menyarung jersi Real ketika menang 4-2 ke atas Valladolid. Sebelum perlawanan, Raul dihadiahkan dengan sebuah piala atas penampilan terhebatnya itu dan penyerang tersebut menjaringkan dua gol untuk meraikan kejayaan mengatasi rekod penampilan pertahanan Manolo Sanchis yang bermain 710 perlawanan antara 1983 hingga 2001.
Raul yang asalnya dididik Atletico Madrid, mula mewakili Real pada 1994 dan mara dengan menjulang enam gelaran liga dan tiga mahkota Liga Juara-juara 1998, 2000 dan 2002.
Sebagai tambahan buat pencapaian pasukan, Raul mencatat rekod jaringan dan penampilan dalam liga tempatan, Eropah dan pentas antarabangsa.
Raul merupakan penjaring terbanyak sepanjang masa La Liga dengan 226 gol dan penjaring utama dalam Liga Juara-juara sejak diasaskan pada 1992.
Bagi Sepanyol, Raul memegang rekod kebangsaan 44 gol dan secara teknikalnya masih berpeluang dipilih walaupun dia terlepas dipandang sejak meraih 102 penampilan pada September 2006.Tidak seperti rakan sepasukan barunya, Kaka dan Cristiano Ronaldo, Raul tidak pernah memenangi Ballon D'Or ataupun anugerah pemain terbaik dunia, tetapi ketahanan dan kemahiran kepimpinannya disanjung tinggi.Sepanjang pemerhatian kucing terhadap Raul, kucing respek sebab dia jarang untuk menimbulkan kontroversi, seorang pemain yang tenang, berkaliber dan mempunyai daya kepimpinan yang tinggi. Inilah yang menyebabkan dia disanjungi oleh kawan dan lawan. Diantara pemain yang membarisi the Galacticos, sungguhpun ramai pemain handalan yang bermain untuk Real Madrid, namun Raul tidak sesekali merasa tersisih, walaupun jarang diturunkan di dalam kesebelasan utama.
Raul memulakan karier dengan kesebelasan utama Real madrid pada usia 17 tahun pada tahun 1994. Sepanjang kariernya, dia telah menjaringkan 309 goals : 218 gol liga, 7 gol dalam Spanish SuperCup, 2 gol dalam World Clubs Championships (Toyota Cup) 18 gol dalam Spanish Cup goals dan 64 gol dalam Liga Juara-Juara Eropah.

kucing-allahyarham dato' mokhtar dahari masih lagi ikon bolasepak negara..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan