IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

20 Oktober 2009

Selamat Menunaikan Haji


"panggilan haji telah tiba lagi,
menunaikah ibadah panggilan baitullah,
tanah suci makkah ya makkatul mukarramah,
tanah suci makkah ya makkatul mukarramah.."-el soraya

Pagi ni bila kucing sampai ke pejabat, buka tv kecil atas meja maka tersiarlah siaran penerbangan pertama jemaah haji malaysia ke tanah suci menyahut panggilan ilahi. Alhamdullillah rasanya kerana dengan kemakmuran yang kita nikmati selama ini, dapatlah ahli keluarga kita, sahabat kita dapat menunaikan rukun islam yang ke lima, melengkapkan pegangan kita sebagai umat islam. Seronok terasa, walaupun bukan diri kucing yang dapat bersama berkunjung ke rumah ALLAH swt..
Hari ahad yang sudah, kucing bersama isteri berkesempatan ke rumah sahabat isteri kucing, menghadiri kenduri beliau untuk ketanah suci dalam dua tiga hari lagi. Inilah kemuncak pengabdian diri sebagai seorang hamba yang tawaduk kepada Penciptanya. Bukan mudah untuk kita menjadi tetamu ALLAH swt, yang amat dimuliakan. Banyak rintangan dan cabaran yang menghalang, namun sekiranyanya kuat dan tabah, semuanya dapat dilalui dengan sempurna.
kucing dan keluarga mendoakan agar semua ahli jemaah kita dapat pergi dan balik dalam keadaan selamat dan semoga mendapat pahala haji yang mabrur.


kucing - bila lah pula giliran kita..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan