IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

04 Oktober 2009

PULAU PINANG DERHAKA?!

BUTTERWORTH: Kerajaan Pulau Pinang didakwa menderhaka kerana tidak mewartakan perkenan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, selaku ketua agama bagi Pulau Pinang untuk melantik pensyarah Universiti Sains Malaysia sebagai Yang Dipertua (YDP) Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp). Pada pertengahan Ogos lalu, Seri Paduka memperkenankan pelantikan pensyarah Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan USM, Ellias Zakaria bagi menggantikan Shabudin Yahaya yang tamat tempoh akhir tahun ini. Bagaimanapun, kerajaan negeri membuat pengumuman Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Mohd Salleh Man sebagai YDP Maipp ketika kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir, Ogos lalu. Pada pilihan raya kecil itu, Mohd Salleh menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Rohaizat Othman. (klik disini)

kucing-telah tersurat di dalam sejarah melayu, "hendaklah anak-anakmu kelak tidak derhaka kepada kami.."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan