IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

21 Oktober 2009

TAHNIAH DATUK NICOL DAVID

Arena Nicol David terpahat di Pusat Skuasy Nasional


Nicol David memegang replika kunci simbolik sebelum menitiskan air mata (gambar kecil) sempena perasmian Penamaan Gelanggang Utama Pusat Skuasy Nasional kepada Arena Nicol David di Kompleks Sukan Negara Bukit Jalil, semalam .


KUALA LUMPUR - Menang atau kalah, beliau tetap bersahaja dan terus menguntum senyuman, namun ketika melihat namanya diabadikan di gelanggang skuasy negara, air matanya membasahi pipinya menandakan pengorbanan dan keringatnya selama ini untuk mengharumkan nama negara di persada dunia telah dihargai.

Itulah Datuk Nicol David yang bukan sahaja dikenali sebagai ratu skuasy negara, malah generasi muda berjiwa besar yang telah beberapa kali menjulang nama negara di peringkat antarabangsa.

Semalam, namanya telah diabadikan di gelanggang utama di Pusat Skuasy Nasional di Bukit Jalil sebagai Arena Nicol David.

Pelancaran Arena Nicol David itu telah disempurnakan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Turut menyaksikan majlis bersejarah itu ialah Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim, Ketua Setiausaha, Mohd. Yassin Mohd. Salleh dan Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong.

Nicol ketika ditanya perasaan sehingga mengalirkan air mata ketika pelancaran gelanggang itu memberitahu, beliau sama sekali tidak menyangka perjuangannya dalam arena sukan skuasy begitu dihargai negara.

"Ia benar-benar memberi erti yang besar kepada saya untuk menerima penghargaan sebegini daripada kerajaan.

"Saya juga tidak pernah terfikir untuk menerima penghormatan sebegini sehinggalah ia benar-benar terjadi hari ini (semalam)," katanya pada sidang media selepas pelancaran Arena Nicol David dan Galeri David di Pusat Skuasy Nasional.-utusan.com.my

kucing-sememangnya kucing amat bangga dengan dato' nicol. walaupun kucing tak berapa pandai main squash, namun pencapaian dato nicol sejak beliau menjadi pemain no satu dunia memang tidak dapat dinafikan. Sikap kesungguhan dan tidak mengenal erti putus asa dato nicol david dalam mengharungi sebarang pertandingan, sepatutnya menjadi cohtoh kepada semua atlet sukan negara. Janganlah hanya baru menang satu pertandingan, disambut bagai wira negara,dihamburkan dengan segala macam kesenangan, namun selepas itu prestasi merosot! Berubahlah, kerana perbelanjaan yang ditanggung adalah duit rakyat! apa guna kalau melabur berjuta-juta kalau pulangannya kosong! apapun, tahniah datuk nicol ann david-IKON SUKAN NEGARA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan