IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

20 Oktober 2009

JAMBATAN KE LANGKAWI..


mungkin mcm ni la kot jambatannya..

Isu pembinaan jambatan ke pulau langkawi ni sebenarnya dah lama timbul, sejak kucing bertugas di pulau bebas cukai ini dulu. ada yang menyokong, ada yang tidak setuju. apapun, cadangan pembinaan jambatan tersebut seharusnya dikaji dengan terperinci sebelum sebarang keputusan dibuat. pendapat daripada penduduk langkawi dan pendapat orang awam harus dikaji agar dapat dibuat keputusan yang tepat. Lagipun, selama ini, tak der pun jambatan ke pulau langkawi, pelancong tetap berpusu-pusu datang ke langkawi.
Kucing sependapat dengan Tun M yang mahukan pulau langkawi kekal eksklusif. Inilah yang pelancong luar negara nak lihat. depa pun dah jemu dengan jambatan-jambatan yang panjang di tempat depa. lagi pun apasalahnya sesekali dilambung ombak, daripada selalu terperangkap di dalam kesesakan jalan raya.
Kucing ada satu petua untuk hilang mabuk dilambung ombak, cukup mudah. MASUK AJE FERI,TERUS AJE LENA!! kalau tak percaya, tanyalah mereka yang seringkali berulang alik dari tanah besar ke langkawi atau sebaliknya.

kucing-tak berapa setuju..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan