IKLAN

DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Raja-Raja Melayu

Raja-Raja Melayu

INILAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU

Wasiat RAJA-RAJA dan PEMIMPIN-PEMIMPIN MELAYU yang diperbuat 51 tahun dahulu semasa MERDEKA 31 OGOS 1957
“KAMI WASIATKAN kepada zuriat keturunankami 7 PERKARA yang mana jika kamubersatu padu dan berpegang teguhkepadanya selama itulah kamu akan selama sejahtera”
PERKARA SATU•
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia).
PERKARA DUA•
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan isytihar dan simpan, selain gunung-ganang tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.
PERKARA TIGA•
Bagi menjaga kamu dan melindungi anak-anak kamu harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU untuk membenteraskan kekacauan dalam Negara dan ancaman dari Luar Negara.
PERKARA EMPAT•
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kadaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah Negara ini
PERKARA LIMA•
Kami tetapkan ISLAM ialah AGAMA PERSEKUTUAN
PERKARA ENAM•
Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU
dan
PERKARA TUJUH•
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri SABAH dan SARAWAK.

Pilihan Juara WC 2010

04 Oktober 2009

RAMAI LAGI YANG BELUM MENDAPAT BANTUAN!!


Sehari dua ni kucing lihat didalam akhbar-akhbar dan juga berita-berita utama di dalam negara menyiarkan tentang kejadian gempa bumi di padang indonesia. Menurut laporan akhbar hari ni, lebih 1,000 orang mati manakala 4,000 lagi masih belum ditemui,dipercayai terperangkap dan masih hidup. Manakala, 3 buah kampung telah lenyap ditelan bumi, melibatkan hampir 400 orang penduduk. Kucing terbaca di dalam akhbar hari ini, gerakan mencari masih tertumpu di kawasan-kawasan elit, manakala di kawasan pedalaman masih terbiar begitu sahaja tanpa sebarang bantuan yang dihulurkan. Walaupun sejak kebelakangan ini, banyak konfrantasi yang ditimbulkan oleh segelintir rakyat indonesia terhadap malaysia, namun atas sikap keprihatinan dan keperimanusiaan, pelbagai tabung kemanusiaan telah dibentuk.

Kucing tertarik dengan tulisan Adam Salleh (jarum emas) "Natijahnya ia buat saya teringat pada Ebiet G Ade yang mendayu-dayu mengalunkan lagu Berita Pada Kawan-"barang kali di sana ada jawabnya, mengapa di tanahku terjadi bencana, mungkin tuhan mulai bosan melihat tingkah kita yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa, atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita cuba kita bertanya pada rumput yang bergoyang.."


kucing-"Ya ALLAH, ya tuhanku, lindungilah negaraku MALAYSIA dari segala bala bencana.." AMIN..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan